עם התפוצה הרחבה של שימוש בטומוגרפיה ממוחשבת (Computed Tomography - CT), שיעור הזיהוי של קשריות ריאתיות בילדים הולך ועולה. בשל היעדר הוכחות אפידמיולוגיות והנחיות קליניות עבור טיפול בקשריות ריאתיות בילדים, במחקר זה החוקרים ביקשו לספק מקור עבור אבחנה קלינית וניהול של קשריות ריאתיות ראשוניות בילדים.
עוד בעניין דומה
במחקר רטרוספקטיבי זה נכללו מקרים רצופים של ילדים עם קשריות ריאתיות שזוהו באמצעות CT במרכז הרפואי לילדים בשנחאי בין התאריכים אפריל 2012 ויולי 2021. הנבדקים סווגו לקבוצות על פי סטטוס גידולי, על בסיס אבחנה טרום-הדמייתית. מאפייני הקשריות נבחנו בין הקבוצות. על מנת לבסס מודל הערכה קלינית של קשריות שפירות לעומת ממאירות, זוהו נבדקים שהיו במעקב למשך שלושה חודשים ומודל עץ החלטה נבנה ואושש.
במחקר נכללו 1,341 נבדקים בגיל ממוצע של 7.2±4.6 שנים. תוצאות המחקר הדגימו כי מעל מחצית מהנבדקים אובחנו עם ממאירות טרם בוצע CT (51.7%).י48.3% מהנבדקים אובחנו עם מחלה שאיננה גידולית או הוגדרו בריאים.
בהשוואה לנבדקים בקבוצה ללא גידולים, נבדקים עם גידולים הדגימו בשכיחות גבוהה יותר קשריות מרובות בשתי הריאות, קשריות בקוטר גדול יותר ופעמים רבות התייצגו יחד עם נגעים אוסטאוליטיים או גידולים.
על בסיס מודל עץ החלטה, רקע רפואי של ממאירויות, קשריות בקוטר של מעל 5 מ"מ ותבניות פיזור של הקשריות (מרובות בשתי הריאות, מרובות בריאה הימנית או בודדת באונה ימנית אמצעית או עליונה) היוו מנבאים פוטנציאליים עיקריים לממאירות.
בעוקבת האישוש נמצא כי רגישות, סגוליות ושטח שתחת העקומה האופיינית למסווג עמדו על 0.855, 0.833 ו-0.828 (רווח בר-סמך של 95%, 0.712-0.909), בהתאמה.
מחקר זה בחן מודל להערכה קלינית של קשריות ריאתיות על מנת להבדיל בין מחלה שפירה לממאירה עבור ילדים עם קשריות ריאתיות בהדמיית CT. התוצאות מצביעות על קוטר השאת, פיזור הקשריות ורקע רפואי אישי של ממאירויות בקרב הנבדקים כמנבאים עיקריים לבידול בין קשריות ממאירות לשפירות.
מקור:
תגובות אחרונות