סרטן שד 05.08.2024

חשיבות הבחירה בשיטת ההרדמה לניתוחי סרטן שד

במחקר חדש נבחנו השלכות של שיטות הרדמה שונות על תפקוד מערכת החיסון בנשים עם סרטן שד. הנה הממצאים

הרדמה (צילום: אילוסטרציה)

תמותה עקב סרטן שד (Breast Cancer - BC) נובעת בעיקר מסיבוכי גרורות ולעתים נדירות בלבד עקב הגידול הראשוני. עקה סביב הניתוח, הכוללת מרכיבים ניתוחיים והרדמתיים כאחד, משפיעה באופן מהותי על מערכת החיסון ומשנה את מסלולי האיתות הנוירואנדוקריניים ותפקודי מערכת החיסון, מה שעלול לתרום להתקדמות המחלה וליצירת גרורות.

הבנה של השינויים החיסוניים המושרים על ידי שיטות הרדמה שונות הינה מרכזית לצורך מיטוב הטיפול שסביב הניתוח בנבדקות עם BC. יחס נויטרופילים ללימפוציטים (Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio - NLR) הינו סמן מרכזי אחד לתגובה חיסונית סביב הניתוח.

מטרת המחקר היתה להשוות בין ההשפעה של תרופות הרדמה נשאפות (Inhaled Anesthesia - IA) לתכנית הרדמה דרך הווריד בלבד (Total Intravenous Anesthesia - TIVA) על התגובה החיסונית של נבדקות עם BC.

במחקר אקראי מבוקר זה, שבוצע עם סמיות כפולה, הנבדקות הוקצו אקראית לעבור הרדמה מסוג TIVA עם פרופפול או IA עם סבופלוראן. התוצא העיקרי שנבדק היה הערכת ערכי NLR. מדדים חיסוניים שניוניים נבחנו וכללו: תאי הרג טבעיים, תת-סוגים מגוונים של תאי T, תאי B, מדד אימונו-רגולציה (יחס תאי T מסייעים [CD3+CD4+] לתאי T ציטוטוקסיים [CD3+CD8+]), MMP-9 (Matrix Metallopeptidases-9), מרכיבי מערכת המשלים ואימונוגלובולינים לפני הניתוח ושעה ו-24 שעות לאחר הניתוח.

במחקר זה נכללו 98 נבדקות (IA: 48, TIVA: 50). מאפייני הבסיס של הנבדקות היו דומים בין הקבוצות. תוצאות המחקר לא הדגימו הבדל מובהק סטטיסטית בערכי NLR בין קבוצות המחקר, באף נקודת זמן (כעבור שעה: p=0.519, כעבור 24 שעות: p=0.333).

ירידה בריכוז נוגדני IgA ו-IgG לאחר הניתוח רמזה כי ייתכן שלהרדמה בשיטת IA יש השפעה שלילית על חיסוניות הומורלית, בהשוואה לשיטת TIVA. ערכי חלבון תגובתי Cי(C-Reactive Protein- CRP) עלו יותר כעבור 24 בקבוצת IA בהשוואה לקבוצת TIVAי(p=0.044).

לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות מבחינת מספר תאי הרג טבעיים, תאי T מסוגים שונים, תאי B, רמות MMP-9 או הרכב מערכת המשלים. ההבדלים המובהקים שנצפו בין קבוצת IA לקבוצת TIVA במדדים אימונו-רגולטוריים שעה לאחר הניתוח (p=0.033) לא נשמרו עד 24 שעות לאחר הניתוח.

מסקנת החוקרים היתה כי בעוד לא נמצא הבדל מובהק בערכי NLR בין קבוצות המחקר, ההבדלים שנצפו בערכי CRP ובריכוז אימונוגלובולינים מדגישים כי לא ניתן להתעלם מההשפעה מדכאת מערכת החיסון של חומרי הרדמה נשאפים במהלך ניתוחים עבור BC. יש צורך בעוד מחקרים שיבהירו את ההשלכה של שיטות הרדמה שונות על תפקוד מערכת החיסון וההשלכות של אלו על תוצאי סרטן ארוכי טווח.

מקור:

Front. Oncol., 26 July 2024 Sec. Breast Cancer Volume 14 - 2024 | https://doi.org/10.3389/fonc.2024.1401910

נושאים קשורים:  סרטן שד,  אימונולוגיה,  תפקוד חיסוני,  חומרי הרדמה נשאפים,  הרדמה תוך ורידית מוחלטת,  יחס נויטרופילים ללימפוציטים,  חלבון תגובתי C
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו