סרטן שד הינו הסרטן הנפוץ ביותר בנשים בניו זילנד. נשים שמאובחנות עם סרטן שד נזקקות לקבל החלטות מרובות בנוגע לטיפול הניתוחי, בין היתר החלטה בנוגע לביצוע כריתת השאת בלבד, כריתת שד מלאה ושחזור שד. ניתוח משחזר שד מוסיף עוד רמה של מורכבות, כאשר ישנן שיטות שחזור מרובות ולכל אחת משך ניתוח והחלמה שונים.
עוד בעניין דומה
יתרה מזאת, החלטות בנוגע לשיטת הניתוח מבוצעות לעתים קרובות בלחץ של זמן ובעתות של מצוקה עקב האבחנה החדשה, ועל כן יש חשיבות עליונה לספק מידע מהימן ואיכותי שיתמוך בקבלת החלטות נכונה.
במסגרת מחקר זה החוקרים ראיינו 24 נשים שעברו ניתוחי שד במהלך 12 החודשים האחרונים על מנת לבחון מאפיינים עיקריים שהובילו לקבלת החלטה בנוגע לסוג הניתוח אותו עברו.
תוצאות הראיונות חשפו כי תהליך קבלת ההחלטות היה מורכב ממספר רב של מאפיינים. נשים התעמתו עם שאלת שימור זהות נשית אל מול שאלה של שרידות. הנבדקות, בין אם החליטו לעבור שחזור שד ובין אם לא, התמודדו עם חששות בנוגע למהלך הניתוח ואיך השד המשוחזר והצלקת הניתוחית ייראו לאחר הניתוח.
תהליך קבלת החלטות משותפת עם רופא יכול לסייע בהפחתת חששות אלו ולספק לנשים תחושת עצמאות בנוגע לקבלת החלטות רפואיות עבור עצמן. במרבית המקרים לא היתה הצגה חזותית של דוגמאות של תוצאים ניתוחיים, אך הובן כי אפשרות זו יכולה לסייע לנשים בניהול ציפיות.
מסקנת החוקרים היתה כי יש לספק מידע אבחנתי וטיפולי בשיטות שונות על מנת לתמוך בתהליך קבלת ההחלטות. יש לציין כי נשים רבות הרגישו כי אינן מקבלות תמיכה מגורמים מקצועיים בהחלטה שלא לבצע שחזור שד. לכן, יש לפתח משאבים לאפשר שיח חיובי סביב החלטה זו.
מקור:
תגובות אחרונות