במסגרת מחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Clinical Infectious Diseases ביקשו החוקרים להעריך את יעילות השימוש בברונכוסקופ דק לאבחון שחפת ריאתית (pulmonary tuberculosis – PTB).
עוד בעניין דומה
מחקר זה בוצע במתכונת פרוספקטיבית ונערך בין החודשים מרץ 2019 לנובמבר 2021. המחקר כלל 85 נבדקים (43 בקבוצת הביקורת ו-42 בקבוצת המחקר) עם חשד ל-PTB ובדיקת כיח (sputum acid- fast bacilli – AFB) ו-PCR (polymerase chain reaction) שליליים לשחפת.
המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ביקורת (שטיפת סימפונות [Bronchial Washing – BW] באמצעות ברונכוסקופ קונבנציונלי [5.9 מ"מ] מונחה על ידי MRI חזה) או לקבוצת מחקר (BW באמצעות ברונכוסקופ דק [4.0 מ"מ] תחת הנחיית ניווט ברונכוסקופית וירטואלית).
התוצא העיקרי של מחקר זה היה זיהוי שחפת בנוזל BW, שהוגדרה כתוצאה חיובית בבדיקת Xpert MTB/RIF. התוצאים המשניים כללו: משטח AFB ותרבית Mycobacterium tuberculosis חיוביים, זמן עד תחילת טיפול וסיבוכי ברונכוסקופיה.
תוצאות המחקר הדגימו כי 23 ו-29 נבדקים (מקבות הביקורת והמחקר, בהתאמה) אובחנו לבסוף עם PTB. שיעור זיהוי השחפת בנוזל BW היה גבוה יותר בקבוצת המחקר (72.4% לעומת 43.5%, P = 0.035).
תרבית חיובית ל-Mycobacterium tuberculosis היתה אף היא שכיחה יותר בקבוצת המחקר (79.3% לעומת 52.2%, P = .038).
איש מהמשתתפים לא נזקק להפסקה מוקדמת של ברונכוסקופיה עכב סיבוכים. מבין המשתתפים עם PTB, זמן התחלת הטיפול היה קצר יותר בקבוצת המחקר (חציון עד טיפול של 2.0 ימים לעומת 4.0 ימים, P = .001).
מתוצאות מחקר זה עולה כי שטיפת סימפונות באמצעות ברונכוסקופ דק מעלה את שיעור זיהוי השחפת בקרב חולים עם PTB, וזאת בהשוואה לברונכוסקופיה קונבנציונלית.
מקור:
תגובות אחרונות