מנינגיומה 18.01.2023

מודל להערכת מנינגיומה מבוסס MRI ללא חומר ניגוד

ניתן להעריך מניגיומות בדרגה גבוהה וגידולים בדרגה נמוכה בעזרת בדיקת תהודה מגנטית ללא חומר ניגוד. השיטה אינה נופלת ממודל המבוסס על בדיקת MRI מלאה

סריקת MRI של המוח (צילום: אילוסטרציה)
סריקת MRI של המוח (צילום: אילוסטרציה)

בדיקת MRIי(magnetic resonance imaging) לאחר הזרקת חומר ניגוד חשובה לצורך הבדלה בין מנינגיומה מדרגה נמוכה (WHO I) לבין גידול מדרגה גבוהה (WHO II/III). עם זאת, בדיקה זו כרוכה בסיכון להתפתחות פיברוזיס במערכת השתן ובשקיעה של גדוליניום במוח.

במחקר זה החוקרים ביקשו לפתח ולאשש מודל נגיש להערכת סיכון לצורך הבדלה זו, המבוסס על מאפיינים קליניים ודימותיים שניתן לראות בבדיקת MRI ללא הזרקת חומר ניגוד.

בין התאריכים ינואר 2019 ועד אוקטובר 2021 נכללו רטרוספקטיבית 231 מטופלים עם מנינגיומות. בעוקבת הפיתוח השתתפו 137 נבדקים, מהם 85 עם גידול מדרגה נמוכה ובעוקבת אישוש נכללו 94 נבדקים, מהם 60 עם גידול בדרגה נמוכה.

14 סוגים של מאפיינים דמוגרפיים ודימותיים הוערכו בעזרת רגרסיה לוגיסטית עבור עוקבת הפיתוח. החוקרים השתמשו באותם מאפיינים לצורך יצירה של שני מודלים מבוססים על נומוגרמות ועל MRI מלא ו-MRI ללא הזרקת חומר ניגוד. לאחר מכן החוקרים העריכו את יכולת הבידול של שני המודלים בעזרת עוקבת אישוש נפרדת.

תוצאות המחקר הדגימו מאפיין דמוגרפי יחיד (מין זכר), שלושה מאפיינים דימותיים של MRI ללא הזרקת חומר ניגודי (שינויים ציסטיים בתוך הגידול, צורה בלתי סדירה או מחולקת ובצקת סביב הגידול) ומאפיין בודד בבדיקת MRI עם הזרקת חומר ניגוד (היעדר סימן של זנב דוראלי) המהווים גורמים מנבאים עצמאיים למנינגיומה מדרגה גבוהה.

שטח שתחת העקומה (Area Under the Curve - AUC) של ROC של שני המודלים הנבדלים (נומורגמה המשלבת ממצאים טרום ובתר הזרקת חומר ניגוד לעומת נומוגרמה של בדיקה ללא חומר ניגוד) בעוקבת הפיתוח עמדו על 0.919 ו-0.898, ובעוקבת האישוש עמדו על 0.922 ו-0.878.

מבחן DeLong הדגים כי אין הבדל מובהק סטטיסטית בין תוצאות AUC של שני מודלים אלו (p=0.101).

מסקנת החוקרים היתה כי ניתן להבדיל בין מנינגיומות מדרגה גבוהה לבין אלו מדרגה נמוכה בעזרת מודל ניבוי מבוסס מאפיינים מבדיקת MRI ללא חומר ניגוד, וכי מודל זה לא נופל ממודל המבוסס על בדיקת MRI מלאה.

מקור:

Front. Oncol., 01 December 2022 Sec. Cancer Imaging and Image-directed Interventions Volume 12 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fonc.2022.1053089

נושאים קשורים:  מנינגיומה,  מודל להערכת דרגה,  MRI,  חומר ניגוד,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו